Fiscaal voordeel halen uit giften? Dit zijn de voorwaarden

Fiscaal voordeel halen uit giften? Dit zijn de voorwaarden

Geld doneren aan een erkend goed doel is fiscaal aftrekbaar. Mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Als u een gift doet van minstens 40 euro (aan één vereniging of instelling), komt u in aanmerking voor een belastingvermindering. Uiteraard zijn hogere bedragen of giften aan meerdere goede doelen mogelijk.

De belastingaftrek bedraagt 45 procent van het bedrag van de gift(en). Bij een minimumgift van 40 euro 'verdient' u dus via uw volgende belastingaangifte 18 euro terug.

Maximaal 10 procent van uw netto belastbaar inkomen kan u een belastingvoordeel opleveren. Als het bedrag van de gift op uw fiscaal attest de grens van 10 procent overschrijdt, past de fiscus automatisch een beperking toe.

De gift moet afkomstig zijn van degene die er het belastingvoordeel voor aanvraagt. Het kan bijvoorbeeld niet om de opbrengst van een collectieve geldinzameling gaan. Voor acties zoals een eetfestijn of een tombola, of voor giften in natura, kunt u geen fiscaal attest krijgen.

Alleen giften aan 'erkende instellingen' - zoals bijvoorbeeld het Rode Kruis, Kom op tegen kanker, Child focus of een universitair ziekenhuis - komen in aanmerking voor het belastingvoordeel. Op de website van de FOD Financiën vindt u onder de rubriek 'Belastingvoordelen/giften' een lijst met erkende instellingen.

Ook giften aan een buitenlands goed doel komen in aanmerking voor een belastingvermindering, op voorwaarde dat de organisatie 'gelijkwaardig' is aan een goed doel dat erkend is in België. Maar giften aan instellingen voor (wetenschappelijk) onderzoek die rechtstreeks verbonden zijn met een politieke partij, komen niet in aanmerking.

Attest nodig

teOm het bedrag van uw gift(en) correct in te vullen op uw jaarlijkse belastingaangifte, moet u van het goede doel van uw keuze een fiscaal attest bekomen. Dat attest geldt immers als bewijs van de donatie voor de fiscus. Bij een controle door de belastingadministratie moet u het attest kunnen voorleggen. Meesturen met de aangifte hoeft niet.xt

Rijksregister- of ondernemingsnummer noodzakelijk

Sinds 1 januari 2024 moeten de instellingen die de giften ontvangen niet alleen de naam en het adres van de donateur vermelden op het fiscaal attest, maar ook het rijksregisternummer. Voor rechtspersonen en vennootschappen moet het ondernemingsnummer vermeld worden. Die verplichting is voor het eerst van toepassing op attesten voor de belastingaangifte in 2025.

Laatste Nieuws

24.04.2024Fiscaal voordeel halen uit giften? Dit zijn de voorwaarden
Geld doneren aan een erkend goed doel is fiscaal aftrekbaar. Mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.
15.04.2024Vergeet je Reprobel-aangifte niet!
Begin 2022 maakten vele ondernemers voor de eerste maal kennis met Reprobel, de instantie die instaat voor de inning en herverdeling van reproductievergoedingen. Ook dit jaar ontvingen veel ondernemers opnieuw een brief of e-mail met de vraag om voor 30 april 2024 hun aangifte in te dienen. Wat moet je hierover weten?
10.04.2024UBO-formaliteiten niet nageleefd? Schrapping uit KBO!
Op basis van de Wet van 5 november 2023 houdende diverse bepalingen inzake economie, zoals in werking getreden op 21 december 2023, heeft de FOD Financiën sinds eind 2023 een nieuwe grond tot ambtshalve doorhaling van een onderneming in de KBO: de niet-naleving van de UBO-formaliteiten.