Hoe dure schadeclaims vermijden voor uw bedrijf?

Hoe dure schadeclaims vermijden voor uw bedrijf?

Aansprakelijk gesteld worden na een arbeidsongeval of een forse schadeclaim moeten betalen? Voor ondernemers is het hun ergste nachtmerrie. Met deze tips kunt u zich maximaal beschermen.

1. Duidelijke algemene voorwaarden

Ondernemingen kunnen niet enkel door hun medewerkers, maar ook door hun klanten of leveranciers aansprakelijk gesteld worden. Zorg dus voor waterdichte algemene voorwaarden op uw website, in brochures, offertes en contracten. Ze bieden een duidelijk kader bij het aangaan van samenwerkingen en/of relaties.

2. Veilige en gezonde werkplek

Bedrijfsongevallen leiden vaak tot schadeclaims waarbij de werkgever aansprakelijk is. Het is wettelijk verplicht om een veilige en gezonde werkplek te voorzien. Zorg dus voor professioneel gereedschap en duidelijke instructies op en om de werkplek.

3. Veilig vervoer tijdens de werktijd

Heeft een van uw werknemers een ongeval tijdens de werktijd, dan is de werkgever doorgaans aansprakelijk. Ook bedrijfsuitjes, externe vergaderingen en cursussen vallen onder die noemer. Veiligheid gaat voor alles. Enkel tijdens woon-werkverkeer is de werkgever niet aansprakelijk.

4. Optimale dekking door de verzekering

De kans is groot dat u vroeg of laat met een bedrijfsongeval te maken krijgt. Een goede dekking door een verzekeraar kan u veel miserie en geld besparen. De gewone aansprakelijkheidsverzekering volstaat meestal niet omdat die niet de letselschade dekken. Bijkomende verzekeringen zijn dus zeker aan de orde, vooral als u een werkgever bent in een sector waar het risico op arbeidsongevallen groot is (zoals de bouw, transport, enzovoort).

Laatste Nieuws

24.04.2024Fiscaal voordeel halen uit giften? Dit zijn de voorwaarden
Geld doneren aan een erkend goed doel is fiscaal aftrekbaar. Mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.
15.04.2024Vergeet je Reprobel-aangifte niet!
Begin 2022 maakten vele ondernemers voor de eerste maal kennis met Reprobel, de instantie die instaat voor de inning en herverdeling van reproductievergoedingen. Ook dit jaar ontvingen veel ondernemers opnieuw een brief of e-mail met de vraag om voor 30 april 2024 hun aangifte in te dienen. Wat moet je hierover weten?
10.04.2024UBO-formaliteiten niet nageleefd? Schrapping uit KBO!
Op basis van de Wet van 5 november 2023 houdende diverse bepalingen inzake economie, zoals in werking getreden op 21 december 2023, heeft de FOD Financiën sinds eind 2023 een nieuwe grond tot ambtshalve doorhaling van een onderneming in de KBO: de niet-naleving van de UBO-formaliteiten.